Estrena de la obra per a cor i cobla ‘Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat’

GoigsEl 20 d’octubre vaig estrenar al Pavelló de La Draga de Banyoles i amb motiu del 30è Certamen musical Ceret-Banyoles de Composició per a Cobla Banyoles 2014 la obra d’encàrrec ‘Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat’, obra per a cor, cobla i percussions

La estrena va anar a càrrec del Cor de Cambra ARSinNOVA i la Cobla Ciutat de Girona a qui vaig tenir el gust de dirigir.

Els goigs són composicions poètiques, de caràcter popular, que es canten a la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d’un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó. La seva finalitat consisteix a donar gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.

Els ‘Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat’ de la capella de Marcús de Barcelona es van escriure durant el setge de 1714 per tal que la fe en la victòria ajudés a resistir l’embat de les tropes assetjants. Nomès s’ha conservat el text i no la música.

300 anys després, amb molt respecte i vivint moments d’esperança en un nou futur,he posat música a aquest text tant emotiu. Un record i un homenatge als protagonistes d’aquell fet que va marcar de manera trascendent la història del nostre país.