“Dels ous ferrats a la cendra”

IMG_4816

 

Vaig rebre l’encàrrec de la Confederació Sardanista de Catalunya d’escriure una obra per estrenar el dia de la Gala de proclamació de La Sardana de l’any 2014, el dissabte 16 de maig al Teatre El Jardí de Figueres. L’obra havia de complir una sèrie de condicionants: havia de ser de llarga durada, amb dos cors i vinculada al territori.

Ens vam posar a treballar amb l’escriptor i amic Vicenç Pagès i Jordà, que va aportar l’idea de l’esctructura, va fer la selecció de textos ja escrits i va escriure els nous.

Després de mesos d’intensa col·laboració vam enllestir “Dels ous ferrats a la cendra”, cantata empordanesa per a cor, cobla i percussions. La cantata tracta de sis personatges (reals o literaris) que s’han convertit en mites de l’Empordà: Salvador Dalí, el Clavell Morenet, la Mila de Solitud, Lídia de Cadaqués, el Sabater d’Ordis i els habitants de les cales de Begur. Els autors d’aquests mites són Salvador Dalí (Vida secreta), Josep Maria de Sagarra (Cançons de rem i de vela), Víctor Català (Solitud), Carles Fages de Climent (Balada del sabater d’Ordis) i Josep Pla (El meu país), i cadascun se situa en un espai determinat: Figueres, Port de la Selva, el massís del Montgrí, Cadaqués, Ordis, Begur. A mesura que la cantata avança, l’edat dels personatges evoluciona des dels records intrauterins fins a la cendra final.

L’obra va ser interpretada per l’actor-narrador Quim Lecina, la cobla La Flama de Farners, el cor de cambra ARSinNOVa, la coral Germanor Empordanesa i els percussionistes Fani Fortet i Pere Olivé.