Biografia

Inicia els estudis musicals a l’edat de set anys a la banda i cobla del col·legi Sta. Maria de Blanes, sota el mestratge del pare Joaquim Alqueza. Posteriorment, continua la seva formació als conservatoris de Girona, Municipal de Barcelona i al Taller de Músics. Cursa estudis de tenora amb Ricard Viladesau.

Tenora solista de les cobles Sta. Maria de Blanes (1969- 1981), La Principal de Barcelona (1981-1983), Els Montgrins (1983-1996) i Maravella (1996-1999). Membre fundador de la Cobla de Cambra de Catalunya (1998) i de la Cobla Simfònica Catalana (2001).

JORDI1L´any 1999 deixa les formacions de música tradicional per obrir nous camins en el repertori de la tenora, instrument que fins fa ben poc no havia estat utilitzat fora del seu marc habitual (la cobla) i amb la col·laboració del pianista Ramon Escalé enregistra Mosaic, un disc de música per a tenora i piano que inclou temes d’importants compositors actuals (Manel Camp, Ricard Miralles, Francesc Burrull, Albert Guinovart, Jorge Sarraute…).
Participa en els espectacles Sonada (2000) i Llibre vermell de Montserrat (2002), de la Companyia Elèctrica Dharma.

L´any 2000, fa una gira de concerts sota el títol Tres tenores, al costat de Jaume Vilà, Josep Gispert i la cobla La Principal de la Bisbal. Aquest mateix any col·labora amb tres grans personatges del panorama musical català: M. del Mar Bonet, Manel Camp i Lluís Vidal (estrena de l’obra Per un camí comú, per a tenora i trio de jazz).

L´any 2001 col·labora amb Cesc Gelabert en l´espectacle creat per a la gala de lliurament dels Premis Nacionals, i s’integra a la formació francesa Workshop de Hautbois Populaires, dirigida per Philippe Neveu.

El març de 2003 estrena a l’Auditori de Barcelona l’obra per a tenora i orquestra Centenari, de Francesc Cassú, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Salvador Brotons. Participa en els espectacles El sabater d´Ordis, amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, i Caurus, conjuntament amb els solistes Carlo Rizzo, José de Udaeta i Ramon Escalé Quintet.

El 2004 forma el grup Jordi Molina & Ramon Escalé Quintet, juntament amb Pep Cucurella (baix), Lluís Ribalta (bateria) i Antonio Sánchez (percussions), i el duet de tenora-orgue amb Josep M. Escalona.

Conjuntament amb Marc Egea (viola de roda), Franco Molinari (contrabaix) i Enric Canada (percussions), la primavera del 2005 crea el grup de fusió Kaulakau, i també el duet de tenora-acordió amb Perepau Ximenis.

MV4V5386_2El juliol de 2006 estrena a l’Auditori de Barcelona l’obra per a tenora i orquestra Concert Catalanesc, de Salvador Brotons, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la direcció del mateix autor. Posteriorment interpreta aquesta obra als EUA i a Israel amb l’Orquestra Simfònica de Vancouver i l’Orquestra Simfònica de Ranaana respectivament.

L’any 2007 participa en una gira de concerts amb Roger Mas i a l’espectacle inaugural de la Fira del llibre de Francfurt Un passeig per la cultura catalana fent una colaboració amb l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra.

L’any 2009 col·labora amb Marina Rosell, participa en el Festival Euromed fent una gira de concerts per Hongría, Serbia i Polonia i estrena amb Carles Santos l’espectacle Sis tenores i un senyor a la Fira de manresa.

El mes de maig de 2010 juntament amb el grup de polifonía tradicional La Mata de Jonc estrena l’espectacle Cants a tenora.

Participa en el concert commeratiu dels 40 anys de La Locomotora Negra al Palau de la Música el mes de novembre del 2011, i l’any següent, juntament amb Gemma Coma, Nina, Albert Guinovart en el concert-presentació de la Giorquestra, dirigida per Marcel Sabaté. Dirigeix també, el mateix any, a la JOCIT (Jove Orquestra Catalana d’Instruments Tradicionals) amb l’estrena de la seva obra Mare-Nostrum i juntament amb Lali Ayguadé i Joan Català estrena l’espectacle de dansa Encontre en el marc del Festival Salmon del Mercat de les Flors.

Estrena l’any 2013 a la Biennal de Flamenc d’Amsterdam Temple amb Sònia Sánchez i escriu i dirigeix l’espectacle Països Catalans canten amb Miquel Gil, Pascal Caumont, Miquela Lladó, Ramon Manent i la cobla La Flama de Farners.

Ha desenvolupat una intensa activitat concertística arreu del món: França, Itàlia, Sèrbia, Croàcia, Moldavia, Txèquia, Rússia, Romanía, Eslovènia, Estonia, Alemanya, País de Gal·les, Escòcia, Anglaterra, Holanda, Portugal, Polònia, Suïssa, Bèlgica, Israel, Jordània, Xina, Tunísia, Sud-àfrica, Mèxic, EUA, Brasil, Veneçuela, Guatemala, Xile…

Al llarg de la seva trajectòria artística ha rebut diversos premis, dels quals destaquen el Premi a la singularitat interpretativa de l’OBP (2000), la Medalla al Mèrit Musical de l’OBP (2004) i el Premi Nacional Agustí Borgunyó 2011. Amb els grups amb el quals ha col·laborat, ha enregistrat més de cent discs amb música de diversos gèneres i dotze de discografía propia.

Grup12_Animic_10En el terreny de la composició, ha escrit unes cinquanta sardanes, diverses obres per a cobla, per a formacions tradicionals, cor, teatre, audiovisuals, cantates, música de cambra i, assíduament, fa arranjaments per a formacions diverses i solistes.

Ha estat guardonat amb el Premi Ramon Serrat per a joves compositors (1992), el segon premi al Concurs Ceret-Banyoles de composició de sardanes (1999) i el Premi Federació de La Sardana de l’any (2005).

Com a mestre de tenora ha colaborat amb les escoles de cobla de Blanes, Calella, Reus, Agramunt, Tàrrega i Perpinyà. Ha estat Director del Curs per a instrumentistes de cobla de Ceret, Director Pedagògic de l’AMTP i en l’actualitat coordinador del projecte de recerca “Fer de músic” del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

Ha dirigit les cobles Vila de Blanes i Marinada, el Cor Anselm Viola i actualment és director de la cobla La Flama de Farners. En qualitat de director convidat, treballa assíduament amb moltes de les cobles més prestigioses del país i amb formacions diverses.

Ha participat com a jurat en diversos premis de composició: Ceret- Banyoles, Joves compositors (Blanes), Mollet, Conrad Saló (La Bisbal), Pere Fontàs (Amer), Premi SGAE i també en el Premi Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes.